یادی از چند کارآفرین نمونه ایران و جهان – 1

حسن خسروشاهی
38

آشنائی با مدیر ایرانی اوبر

ما در ” دکوراسیون بهفرم ” پیش تر نیز بارها درباره برخی کارآفرینان ایرانی, بویژه در مراسم سالانه اهدای جایزه ” امین الضرب ” سخن گفته ایم. اما در این مجموعه یادداشتهای جدید ” دکوراسیون بهفرم ” کوشش خواهیم کرد با نظم و مداومتی بیشتر, این ” سخن ” را قدری گسترده تر پی گیریم.

در نخستین شماره از مجموعه ” یادی از چند کارآفرین نمونه ایران و جهان ” نگاهی خواهیم داشت به فعالیت های ” دارا خسرو شاهی ” فرزند خلف حسن خسروشاهی که در سالهای قبل از انقلاب 57 پایه گذار تعدادی از شرکتهای مهم تولیدی ایران نظیر ” گروه صنعتی مینو ” , ” شرکت سرمایه گذاری البرز ” , ” تولید دارو ” , ” تولی پرس ” و . . . بوده است.

روند زندگی و کار مدیرعامل ایرانی اوبر نشان میدهد که بزرگترین میراث هر پدر, نه دارائی های مادی او, بلکه فرهنگ کار و زندگی خانوادگی است که فرزندانش در بستر آن بالیده و رشد کرده اند !

در نگارش این مطلب ” دکوراسیون بهفرم ” , از اطلاعات ” ویکی پدیا ” و نیز یادداشتی از ” خبرآنلاین ” یکم بهمن 1403  بهره برده ایم. اما قبل از هر چیز باید مقام بخشی از پدر و مادرهای ایرانی را بزرگ داریم که در کنار استعداد و شم اقتصادی و . . .  توانائی در مدیریت قابل ملاحظه در کسب و کار خود, علیرغم تمکن مالی فراوان, فرزند یا فرزندانی را تقدیم جامعه  نموده اند که نه ” آقازاده ” , که آقا زاده اند.

یادداشت ” خبرآنلاین ” بدین جهت منتشر شده که دارا خسرو شاهی, مدیرعامل فعلی اوبر, از معدود ایرانیان صاحب سرمایه بوده که به مراسم تحلیف ترامپ در دومین دوره ریاست جمهوری اش دعوت شده بودند. او کوچکترین فرزند از 3 فرزند حسن خسروشاهی است که خدماتش به صنعت مدرن و اقتصاد ایران هرگز فراموش نخواهد شد.

در اینجا بخشی از متن ” خبرآنلاین ” را باتفاق میخوانیم که ” دکوراسیون بهفرم ” بجهت حفظ امانت, در نگارش و ادبیات آن هیچگونه تغییری نداده است.

در هشت سالی که از مدیریت دارا خسروشاهی گذشته, اوبر نه تنها بحران پیشین را پشت سر گذاشته بلکه خود را در جایگاهی می بیند که نظیر ایلان ماسک, زاکربرگ و دیگر غولهای اقتصاد آمریکا کوشش نماید تا نقش معینی در صدد تاثیرگذاری معین بر سیاست این کشور ایفا کند !

” . . . دارا خسروشاهی، مدیرعامل اوبر است که از سال ۲۰۱۷ مدیریت کسب و کار این شرکت را در بیش از ۷۰ کشور در سراسر جهان بر عهده داشته است.

دارا خسروشاهی، متولد ۷ خرداد ۱۳۴۸ (۲۸ می ۱۹۶۹) در تهران است. پدر او، حسن خسروشاهی از کارآفرینان به‌نامی است که کارخانه‌های تولیدی زیادی را در ایران تاسیس کرده است؛ دارا خسروشاهی تا سن ۹ سالگی به همراه خانواده‌اش در ایران اقامت داشته است. خانواده‌ی او در این سال‌ها ۱۵ کارخانه را در ایران اداره می‌کردند. این کارخانه‌ها در صنایع گوناگون از مواد غذایی گرفته تا دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی و شوینده‌ها فعال بوده‌اند.

دارا خسروشاهی به پیشنهاد پدر که پزشکی را بهترین حرفه می‌دانسته، برای جراح شدن وارد دانشگاه می‌شود. او علاقه‌ای به این رشته نداشت و به‌همین خاطر پس از مدتی به مهندسی بیوالکتریک تغییر رشته داد. او مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۹۹۱ از دانشگاه براون دریافت کرد.

خسروشاهی پس از فارغ‌التحصیلی بین ادامه تحصیل و وارد شدن به دنیای کسب و کار باید یکی را انتخاب می‌کرد. او در تابستان پس از فارغ‌التحصیلی به عنوان کارآموز به شرکت Allen & Company رفت و آنجا با فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و بورس اوراق بهادار آشنا شد. فعالیت در این فضا او را به کار کردن تشویق می‌کند و دارا خسروشاهی تحصیلاتش را در مقطع کارشناسی به پایان می‌رساند.

سال ۱۹۹۸ بود که دارا خسورشاهی پس از فعالیت‌های حرفه‌ای در زمینه‌ی سرمایه‌گذاری و بانکداری، با بری دیلر آشنا می‌شود. دیلر که استعداد بالای خسروشاهی در مدیریت و آنالیز مالی را می‌بیند، از او دعوت می‌کند که به شرکت InterActiveCorp  بپیوندد. خسروشاهی در IAC سمت مدیر امور مالی را برعهده گرفت.

این هولدینگ بزرگ متشکل از معتبرترین برندهای رسانه‌ای اینترنتی مانند HomeAdvisor, Vimeo, Dotdash (About.com), Dictionary.com, The Daily Beast, و Investopedia است. IAC در سال ۲۰۰۳ شرکت اکسپدیا را خریداری کرد و دارا خسروشاهی از سال ۲۰۰۵ به سمت مدیرعاملی این زیرمجموعه‌ی جدید انتخاب شد.

خسروشاهی توانست در Expedia به سمت مدیرعاملی برسد و این شرکت را به یکی از بزرگترین شرکت‌های مسافرتی آنلاین جهان تبدیل کند. خسروشاهی که یک مدیر مجرب با پیشینه مهندسی و مالی بود، بر تعدادی خرید نظارت داشت که پیشنهادات Expedia را تقویت کرد و به شدت روی صنعت موبایل سرمایه‌گذاری کرد، که اکنون بیش از نیمی از ترافیک Expedia را تشکیل می‌دهد.

او همچنین مورد علاقه کارمندان Expedia بود و به عنوان یکی از مدیران عامل با رتبه برتر در Glassdoor انتخاب شد. 

خسروشاهی در حال حاضر در هیئت مدیره Expedia و Catalyst.org نیز فعالیت می‌کند و قبلاً در هیئت مدیره شرکت نیویورک تایمز بود. “

ما در فرصتهای مناسب دیگر, معرفی دیگر نمونه های کارآفرینی در ایران و جهان را پی خواهیم گرفت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.